Android Debug Bridge (adb) ile Push ve Pull İşlemleri

Merhabalar bu yazıda, emülatör kullanılarak Android işletim sisteminde yapılan operasyonlarda sıklıkla kullanılan adb komut parametrelerini kullancağız.

Android Debug Bridge (adb), bir cihazla iletişim kurmanızı sağlayan çok yönlü bir komut satırı aracıdır. adb komutu, uygulamaları yükleme ve hata ayıklama gibi çeşitli cihaz eylemlerini kolaylaştırır ve bir cihazda çeşitli komutları çalıştırmak için kullanabileceğiniz bir Unix kabuğuna erişim sağlar.

(Bkz. https://developer.android.com/studio/command-line/adb)

“adb” Android SDK Platform-Tools paketine dahildir. Bu paketi https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools adresinden bağımsız olarak indirebileceğiniz gibi Android Studio aracı içerisinden de yükleyebilrisiniz.

Öneclikle Android Studio ile adb parametlerini kullanmak için .apk dosyasının bir emülator aracılığı ile açılması sağlanmalıdır. Emülator ayağa kalktığında bu cihaza verilen ID numarasını görmek için “#adb devices” komutu kullanılır.

Daha sonra emülatör üzerinde yer alan ilgili apk dosyasının dizin adresine kullanılan host (kullanıcının kullnamış olduğu bilgisayar sistemi) üzerinde yer alan herhangi bir dosyayı apk dosyasının veri dizinine kopyalayabilir veya emülatör üzerinde apk ‘nın çalıştırılması ile alınan aksiyonların veri dosyaları host üzerine kopyalanabilir.

“#adb shell ” komutu ile host üzerinde emülatör cihazın komut istemcisini açmış oluruz. Cihazın veri dizinlerini okuyabiliriz.

Bilindiği üzere emülatör üzerinde çalıştırılan uygulamaya ait veriler genllikle /data/data dizin adresinde yer almaktadır.

#adb push : Host makinede yer alan verinin Emülatör cihazına aktarımını sağlar.

#adb pull : Emülatör cihazında yer alan verinin host makineye aktarımını sağlar.

Resim – push işlemi
Resim – push işlemi
Resim – pull işlemi
Resim – pull işlemi